17.11.06

Ο φόβος, η αδιαφορία, η άγνοια
είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της λήθης
και η λήθη ο χειρότερος εχθρός των ανθρώπων




























Σημ: Οι περισσότεροι άνθρωποι που ρώτησα "Πότε έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και γιατί" μου απάντησαν: "Τότε" (λίγοι έπιασαν το νούμερο 1973) και "Γιατί έπεσε η χούντα" (???).
Νέοι άνθρωποι, από μαθητές σχολείου μέχρι 25 χρονών, περίπου. Αυτήν την ερώτηση την κάνω πάντοτε αυτές τις μέρες, κάτι σαν γκάλοπ. (Παρόμοια έκαναν και στις ειδήσεις κάποτε).
Οι μαθητές τις περισσότερες φορές μου απαντούν με επιθετικότητα, και πολύ καλά κάνουν, πρώτον, γιατί θεωρούν προσβλητικό να μην μαθαίνουν στο σχολείο την ιστορία και δεύτερον, γιατί πολύ απλά τους ζητάω τα ρέστα για κάτι, στο οποίο που δεν έχουν καμία ευθύνη. Οι αποφοιτήσαντες από σχολεία και πανεπιστήμια μου απαντούν με κάποια ανασφάλεια και ίσως και ντροπή.
Θεωρώ, τουλάχιστον, κουτό να βάλω την οποιαδήποτε λεζάντα ή επεξήγηση, γιατί θα έπρεπε να ξέρουμε τι λέει η κάθε φωτογραφία και το κάθε ηχητικό.
Αν όχι, υπάρχει μια πολύ καλή λύση: Αναζητήστε στο Google "εξέγερση πολυτεχνείου", στήστε τους δασκάλους και τους καθηγητές σας στον τοίχο και ρωτήστε τους, το ίδιο και τους γονείς σας, διαβάστε ό,τι βρείτε. Θα ακούσετε πάρα πολλά, αλλά κάποια στιγμή η άκρη θα βρεθεί.
Ούτε εγώ έμαθα από το σχολείο για την Χούντα, γιατί έγινε, τα γεγονότα της Νομικής, του Πολυτεχνείου... Και δυστυχώς, δεν είχα ίντερνετ...
Τέλος, μου έκανε εντύπωση ότι στα αποτελέσματα του Google έβγαλε πάρα πολλά βιογραφικά διαφόρων, στα οποία υπήρχε μέσα η φράση "συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου". Πως να εξαργυρώσετε το μέλλον σας με μία φράση...
 
Από την Artanis στις 3:07 π.μ. |


5 Comments:


06:33:
- Γιώργο είχες γεννηθεί τότε;
- ... (σκέφτεται) ... Ννν ναι ... Γεννήθηκα τον Σεπτέμβριο τού '72 ... Αυτό(!) έγινε δύο μήνες μετά ... Ναι ...
- Το '73 έγινε.
- Το '74 δεν έγινε αυτό(!); (Άλλος συνάδελφος)...

Γιά γεγονότα όπως αυτό(!) τού Πολυτεχνείου, δεν περιμένεις να μάθεις την αλήθεια από το σχολείο, αφού ελέγχεται άμεσα από την εκάστοτε Εξουσία. Εξ ου και η καθιέρωση τού ...γιορτασμού. Άλλωστε έχουμε παράδοση σ΄αυτά. Γιορτάζουμε χωρίς να ξέρουμε τι. Βοηθούν και, παλαιότερα ο Πλεύρης (αλήθεια που είναι αυτή η ψυχή;), σήμερα ο Λιακόπουλος κι ο Άδωνις στην "μετονομασία" εορτασμών ιστορικών γεγονότων - 25η Μαρτίου, 28η Οκτωβρίου - σε εθνικιστικά ξεσπάσματα κι έτσι όλα είναι όμορφα κι ωραία. Ποιός, που, πότε, πως,γιατί; Μμμ, δεν ξέρω ... Τέλεια. Άψογα.
Κι αν κατάλαβα καλά, ούτε στο διαδίκτυο είναι εύκολα τα πράγματα. Είναι πολλές οι "αγγελίες" τού τύπου:
ΠΩΛΕΙΤΑΙ αριστερό παρελθόν. Τιμαί λογικαί. Πληροφορίαι εντός.

 

Anonymous Ανώνυμος, 17/11/06 7:26 π.μ.



δεν ξερω τι εννοεις εχουν εξαργυρωσει ?
Σκεψου το λιγο
==
Δεν ειναι ευκολο να μιλας απο το σταθμο και να λες ειμαι η μαρια (δαμανακη) / ο Κωστας και να ξερεις οτι εκεινη τη στιγμη εχουν συλλαβει την μανα και τον αδερφο σου τον πατερα σου και τους "περιποιουνται "
==
Προφανως και καποιοι που λειτουργησαν στο χωρο του Πολυτεχνειου παιρνοντας την κατασταση στα ΧΕΡΙΑ τους και ΡΙΣΚΑΡΙΣΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ δημοσια ( Εν αντιθεσει με την ΑΝΤΙ ΕΦΕΕ) συνέχισαν και μετα το πολυτεχνειο να δραστηριοποιουνται ΠΟΛΙΤΙΚΑ -
=====
τι επερεπε δηλαδη να κανουν ?
ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ?
ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ?
ΒΑΛΑΝ ΤΑ ΚΟΡΜΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ 74/ ΤΟ 75/ΤΟ 76/ΤΟ 77 ΚΛΠ (Οπως εκρινε ο καθενας -σωστο ή λαθος )
===
ΞΕΡΕΙΣ ποιοι σημερα μιλανε για ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ? αυτοι που τοτε καθονταν στη σκια ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ που σημερα θελουν να απαξιωσουν τον αγωνα των Φοιτητων και του Ελληνικου λαου .

 

Anonymous Ανώνυμος, 17/11/06 11:37 π.μ.



"ΞΕΡΕΙΣ ποιοι σημερα μιλανε για ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ? αυτοι που τοτε καθονταν στη σκια ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ που σημερα θελουν να απαξιωσουν τον αγωνα των Φοιτητων και του Ελληνικου λαου ."

Δεν ξέρεις πόσο λάθος έχεις -- πολύ φυσικό, γιατί αν το ήξερες δεν θα έγραφες αυτή την ανακρίβεια.

Για εκείνο το "πιστοί στις αρχές τους", είσαι σίγουρος; Εγώ όχι. Και αυτό ακριβώς είναι η "εξαργύρωση".

 

Blogger cyrus, 17/11/06 1:18 μ.μ.



@ dimitris

Μιά και έφερες ως παράδειγμα την Δαμανάκη, ακριβώς τύπους σαν αυτήν εννοώ. Και η περίπτωσή της βγάζει μάτι στην κυριολεξία.

 

Anonymous Ανώνυμος, 17/11/06 8:24 μ.μ.



ΔΗΛΑΔΗ κατα την αποψη σου η Δαμανακη επρεπε μετα το Πολυτεχνειο να κανει τι ? ΤΙ?
==
Ενα καλο γαμο ?
====
Να κατσει σπιτι της ?
Αυτο θα ηταν συνεπεια ?
===
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ να ριχνουμε κατηγοριες και αναθεμα σε ανθρωπους που εκτιθονται ΔΗΜΟΣΙΑ καθημερινα αλλα αυτοι ειναι οι ζωντανοί
===
Δεν ξερω αν ειναι "συνεπής προς τις αρχές της"
Αυτο θα το κρίνει ο ιστορικος του μελλοντος και δεν ασχολουμαι με τον αν επραξε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΩΣΤΑ (Προσωπικα δεν την συμπαθω ιδιαιτερα )
ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ ΘΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΚΣ (διεκδικωντας Ελευθερια με ανταλαγμα την ιδια της τη ζωη )
ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ (διεκδικώντας ρόλο Πολιτικο και Συμμετοχή στα κοινα )
===
ΔΕΝ ΙΔΙΩΤΕΥΣΕ σε ενα καναπε κανοντας Ζαπινγκ και βρωμόντας πτωμαινη

 

Anonymous Ανώνυμος, 21/11/06 12:22 μ.μ.