26.5.06
Nazanin Mahabad Fatehi: Θάνατος δια απαγχονισμού.


Το Μάρτιο του 2005 η 17χρονη Ιρανή Nazanin Mahabad Fatehi και η 15χρονη ανηψιά της δέχτηκαν επίθεση από τρεις άντρες, οι οποίοι επιχείρησαν να τις βιάσουν.
Τα δύο κορίτσια δεν ήταν μόνα τους. Είχαν πάει βόλτα με δύο φίλους τους, όταν δέχτηκαν την επίθεση των 3 ανδρών. Οι επίδοξοι βιαστές ζήτησαν από τ' αγόρια να τους"δώσουν" τα κορίτσια για "να βρεθούν μαζί τους". Όταν άρχισαν να πετροβολούν τ' αγόρια, εκείνα έφυγαν, αφήνοντας τις κοπέλες μόνες τους. Η Nazanin, στην προσπάθειά της ν' αμυνθεί, μαχαίρωσε θανάσιμα τον επίδοξο βιαστή της.
Η Nazanin συνελήφθει και δικάστηκε στις 3 Ιανουαρίου. Η καταδίκη της είναι ο θάνατος δια απαγχονισμού.
Σε κάποια άλλη χώρα, πιθανότατα, το δικαστήριο θα της επέβαλλε μικρή ποινή φυλάκισης.

Στον Ισλαμικό νόμο, μεταξύ των άλλων, ισχύουν και τα εξής:

  • Στο δικαστήριο, η κατάθεση της γυναίκας έχει τη μισή βαρύτητα από την κατάθεση του άντρα.
  • Αν η Nazanin και η ανηψιά της είχαν βιαστεί θα τις συλλάμβαναν για σεξ εκτός γάμου και θα τιμωρούνταν, το μέγιστο, με 100 μαστιγώματα.
  • Η θανατική ποινή στο Ιράν ισχύει από τα 15 χρόνια για τ' αγόρια και από τα 9 για τα κορίτσια.
  • Το Ιράν έχει υπογράψει τη "Διεθνή Συνθήκη Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων" και τη "Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού". Υποχρεούται, λοιπόν, να μην επιβάλλει τη θανατική ποινή σε άτομα κάτω των 18 ετών. (Καλό θα ήταν να μην την επιβάλλει κανείς σε κανέναν, αλλά...πάμε παρακάτω)
  • Η μητέρα του θύματος μπορεί να συγχωρέσει τη Nazanin και να της δώσει χάρη, σώζοντάς της τη ζωή.
Η μητέρα του θύματος δήλωσε στο δικαστήριο ότι επιθυμεί την καταδίκη της Nazanin σε θάνατο. Έτσι, οι ελπίδες της Nazanin λιγοστεύουν και σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται προσπάθειες και εκκλήσεις για την αναστολή της απόφασης του διακαστηρίου.

Μία από αυτές είναι η έκκληση μέσω ενός ψηφίσματος το οποίο θα παραδοθεί στους:
Στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λουίς Αρμπούρ, τον θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολλάχ Σεγέντ Αλί Χαμενεΐ, και τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Αγιατολλάχ Μαχμούντ Χας.
Όποιος θέλει να υπογράψει σ΄αυτό το ψήφισμα θα το βρει εδώ. Οι ιδιότητες των παραληπτών δίνουν ελπίδες για πιέσεις.

Μερικά links:

Για την καταδίκη παιδιών σε θάνατο, στο Ιράν, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 18 εκτελέσεις παιδιών από το 1990 και τουλάχιστον 8 το 2005.

Στην ιστοσελίδα Save Nazanin θα μάθετε την ιστορία της νεαρής γυναίκας και τους άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη βοηθήσουμε.

Άρθρο της wikipedia για τη νεαρή Nazanin, θα βρείτε εδώ.

Το άρθρο της Ιρανής εφημερίδας Etemaad για τη δίκη της Nazanin, στα αγγλικά, από το Save Nazanin.

Διάβασα, για πρώτη φορά, την ιστορία της Nazanin σε άρθρο του Χρήστου Μιχαηλίδη, στην Ελευθεροτυπία και αποτέλεσε τη βάση γι αυτό το post.
 
Από την Artanis στις 12:23 π.μ. |


8 Comments:


Mα γίνονται αυτά στο προοδευτικό θεολογικό Ιράν?
Είναι δυνατόν?
Όλα είναι νεοτάξ παγκοσμιοποιητικές ανορθόδοξες άθεες συνομωσίες διαφωτιστών και ανθρωπιστών...

Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα της γνωστής ΝεοΟρθοδόξου αριστεροθεούσας υπερασπίστριας των απανταχού ΠΙΣΤΕΩΝ και όλων των θεοκρατικών καθεστώτων (φτάνει ναναι αντιαμερικανικά) και πολέμιας ΟΛΟΥ συλλήβδην του -άθεου- Δυτικού πολιτισμού,...

....μπουγαδομαντολινάτας:

"...Προχτές, σε μια παρέα, μια δημοσιογράφος είπε: «δε θα ήθελα να ήμουν γυναίκα στο Ιραν. Θα είναι κλεισμένες στο σπίτι οι κακομοίρες». Όταν της είπα ότι έχει ως και γυναίκες υπουργούς με κοιτούσε λες κι ήμουν ούφο (άλα της ενημέρωση η δημοσιογραφος, έτσι;). Και μου απάντησε το καταπληκτικό: «μα, δε φοράνε μαντήλα;». Ναι, οι γυναίκες φοράνε μαντήλα, μπορεί και να μη πηγαίνουν στο γήπεδο, αλλά δεν παύουν να είναι υπουργοί, εξαίρετες σκηνοθέτιδες, επιστήμονες, διπλωματικοί και, κάτι πολύ σημαντικό για το Ισλάμ, θεολόγοι – σε καμμία άλλη ισλαμική χώρα δεν γνωρίζω να υπάρχουν γυναικείες θεολογικές σπουδές. Σκέψου με θεοκρατικούς όρους και θα καταλάβεις τη σημασια αυτού...

απο τα κομμεντς στο
http://locandiera.blogspot.com/2006/05/blog-post_10.html


ΣΤΗ ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Η ΠΑΛΙΟΠΟΥΤΑΝΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΣΑ ΙΡΑΝΗ.

ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ

 

Blogger funEL, 26/5/06 9:14 π.μ.



Αυτή η μετατροπή του θύματος σε θύτη είναι κάτι παράλογο και εξοργιστικό.

Μεταξύ μαστιγώματος και θανάτου.

Δεν θα ήθελα με τίποτα να είχα μια κόρη σε τέτοιο καθεστώς.

 

Blogger Finteias, 26/5/06 11:40 π.μ.



Όσο υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες,όπου γης,πάντα κάτι θα επιμένει και θα ανθίσταται..
Όταν ήμουν στο Λύκειο,είχα διαβάσει ένα βιβλίο,το οποίο βασιζόταν σε αληθινή ιστορία,και ο τίτλος του ήταν ''Ποτέ χωρίς την κόρη μου''
Ωμή καταγραφή της θέσης της γυναίκας στο Ιράν..

ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η NAZANIN!

(Εσύ όμως αγαπημένη artanis,αποκλείεται!
Ο Ιρανός πρόεδρος,το έχει πει ξεκάθαρα:
Το Ιντερνετ είναι σατανικό)

Άντε να φεύγω,με κόλασες!!!!!!!!

 

Blogger apousia, 26/5/06 2:36 μ.μ.



funel και morgana, μα τον Τουτάτη, μακάρι όλα αυτά να ήταν συνομωσίες...

φιντεία, δεν ξέρω αν θυμάμαι σωστά κάτι που διάβασα, αλλά δεν μπόρεσα να το ξαναβρώ. Νομίζω ότι ο βιασμός, για να μη θεωρηθεί "σεξ εκτός γάμου", θα πρέπει το θύμα να έχει μάρτυρες τέσσερις άντρες. Εύχομαι η μνήμη μου να με απατά και να μην ισχύει αυτή η νομική κτηνωδία (μαζί με όλες τις υπόλοιπες).

apousia, μακάρι να σωθεί η Ναζανίν και ας καούμε όλοι μαζί την κόλαση.
Μη νομίζεις ότι θα γλυτώσεις!!!!

 

Blogger Artanis, 26/5/06 4:03 μ.μ.



"θα πρέπει το θύμα να έχει μάρτυρες τέσσερις άντρες"
-------------------------------------

...που θα πει ότι θα πρέπει να βιαστείς από πέντε μαζεμένους (ένας ο βιαστής και τέσσερις οι άλλοι) για να μην θεωρηθεί ότι μοίχεψες.

Μάλιστα!

 

Blogger Finteias, 27/5/06 2:29 μ.μ.



φιντεία, όχι ότι μοίχεψες!
Ότι έκανες σεξ γενικότερα εκτός γάμου!!! Άρα ο βιασμός θεωρείται σεξ, σεξουαλική πράξη και όχι βία, βαρβαρότητα, βαναυσότητα, μου τελειώνουνε και οι λέξεις...
Και για να θεωρηθεί βιασμός, πρέπει να έχεις μάρτυρες όχι 1, ούτε 2 , ούτε 3, αλλά 4 άντρες. Και φυσικά όχι 100 γυναίκες.
Γιατί, αν ισχύει τελικά αυτό, τότε το παραπάνω είναι αυτό που καταλαβαίνω.

 

Blogger Artanis, 27/5/06 7:04 μ.μ.



Τα νέα είναι ελπιδοφόρα:

May 31: Through our contacts in Iran, including the International Committee Against Execution and Amnesty International in London, we have just been alerted to an article in the Iranian Newspaper "Hamshari" which reports that the Supreme Court has rejected the death sentence against Nazanin, reportedly on the instructions of Ayatollah Shahroudi, the Head of Judiciary. Nazanin's family is expected to pay "dieh" (blood money) to the family of the man who has been killed.

The Save Nazanin Campaign is far from over as "further investigation" has been ordered into the case. According to Amnesty International this could mean that the case could be sent back to the lower court (or a different one) for retrial or it may mean that there is going to be an investigation into the case prior to a re-trial.

These are excellent first steps as her execution is no longer imminent; however until we get confirmation from the Iranian Officials we must keep moving ahead. Let us not forget that Nazanin is only one example of many others in a similar situation. In 2005 alone, 8 minors were hanged in Iran in direct violation of the International Convention on the Rights of the Child.

I will have more specific information tomorrow morning from Iran.

Από το site της Afshin-Jam:
http://www.hrmrecords.com/nazanin/index-main.htm

 

Anonymous Ανώνυμος, 1/6/06 8:11 μ.μ.



in silence σ΄ευχαριστώ για τα νέα.

 

Blogger Artanis, 4/6/06 12:18 π.μ.