13.12.06
BAROCK IT, BABY!!!




Το classicalmusic.gr διοργανώνει στις 15, 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής, στο Ινστιτούτο Goethe. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μία συναυλία την Παρασκευή, στις 21:00 και τις υπόλοιπες μέρες από δύο συναυλίες, στις 19:00 και στις 21:00 το βράδυ, όλες με παλιά μουσική. (Ναιαιαι!)

Παλιά μουσική ή αλλιώς παλιομουσική, όπως λέγεται στην αργκό των μουσικών, είναι ουσιαστικά η μουσική της Μεσαιωνικής, Αναγεννησιακής και Μπαρόκ Ευρώπης. Η μουσική αυτή είναι ωραίο να ακούγεται από παλιομουσικούς και παλιοτραγουδιστές και με παλιοόργανα, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε και ζωντανά μερικές παλιοσυναυλίες αυτό το τετραήμερο, δηλαδή ένα μάτσο παλιατζούρες...

Κι όμως. Παρόλο που στο μυαλό των περισσότερων η μουσική αυτή είναι συνδεδεμένη με βαρετούς ή σκοτεινούς συνειρμούς, ακούστε δύο κομματάκια, που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Το πρόγραμμα των συναυλιών θα το βρείτε εδώ.


Saltarello. Χορευτική μουσική από την εποχή του Βοκκάκιου


"Rodrigo Martinez", Anonymous
 
Από την Artanis στις 12:43 π.μ. |


20 Comments:


Άμα θέλετε να κατεβάσετε τα κομμάτια, πατήστε εδώ
για το Saltarello και εδώ για το Rodrigo Martinez.

 

Blogger Artanis, 13/12/06 1:46 π.μ.



Καλημέρα!
Ωραίο ακούγεται!
Κάτι διαφορετικό!

 

Blogger cindaki, 13/12/06 12:41 μ.μ.



Μούμπλε-μούμπλε....πότε είπατε πως θα πάτε για να έρθουμε κι εμείς;;;

 

Blogger An-Lu, 13/12/06 2:52 μ.μ.



sofi, τι έπαθε το μπλογκ σου και δεν εμφανιζόταν καθόλου, μα καθόλου;
Που να τα ακούσεις και ζωντανά!

γοργόνα μου, θα πάμε σίγουρα την Παρασκευή και μάλλον το Σάββατο στις 19:00. Αν γουστάρετε, ρίξε μου μέιλ για να συνεννοηθούμε.

 

Blogger Artanis, 13/12/06 3:18 μ.μ.



Παλιομουσική γιά τ'ς παλιανθρώποι. ;-)

 

Anonymous Ανώνυμος, 13/12/06 8:39 μ.μ.



ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ! Που την ξετρύπωσες, βρε artanis;;;

Ας συστηθώ κατ' αρχάς. Άλλωστε δεν έχω ξαναμπει σ' αυτό το blog. Είμαι ο αρχισυντάκτης του classicalmusic.gr που διοργανώνει αυτό το φεστιβάλ και χαίρομαι αφάνταστα που βλέπω ότι το φεστιβάλ έχει αρχίσει να συζητιέται στα blogs!

Παιδιά, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε κι από κοντά. Ελάτε να βρείτε εμένα προσωπικά. Θα είμαι και τις 4 μέρες στο Goethe, πιθανότατα στα εισιτήρια.

Είναι πολύ σημαντικό για μας, στο classicalmusic.gr, να κερδίζουμε καθημερινά ανθρώπους που καταλαβαίνουν πως η κλασική μουσική (πόσο μάλλον η παλιά!) δεν είναι κάτι ξύλινο για λίγους αλλά μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση απέναντι στα σκουπίδια που μας σερβίρουν καθημερινά.

Να σας ενημερώσω επίσης ότι μέσα από το site μας ξεκίνησε πρόσφατα μια πρωτοβουλία συναντήσεων των φίλων της κλασικής μουσικής, που πρόσφατα απέκτησε και το δικό της blog:

http://classical.wordpress.com/.

Επισκεφτείτε το!

 

Blogger nicon, 14/12/06 9:56 π.μ.



καλημέρα!!
ωραία ιδέα να ακούσουμε και λίγο παλιομουσική (βέβαια εγώ είμαι μακρυά για να φτασω στο Goethe) αλλά αυτά τα δυο κομμάτια που άκουσα και μου άρεσαν και να σου πω σσσσσσσσσσ μη μας ακούσουν... τα χόρεψα κιόλας.... Είμαι γενικώς χορευταρού και απο σήμερα και παλιοχορευταρού... και μετά με φαντάστηκα να τα χορεύω όχι σε κανένα πάρτυ ευγενούς αλλά σε καπηλιό με την παρέα μου....και μετά σκέφτηκα την κάντρυ μουσική και που ακούγεται και που τη χορεύουν κι έβαλα να ακούσω λίγο Τζόνυ Κάς....
Κοίτα πως με ταξίδεψες.... Εντάξει,μπορεί να έχω μια βιδούλα ψιλολασκαρισμένη και να κάνω συνειρμούς τριαλαρί τριαλαρό αλλά τουλάχιστον για σήμερα φταίει η μουσική σου!!!
φιλιά

 

Blogger maika, 14/12/06 10:56 π.μ.



Παλιομπλόγκ το κατάντησες, με παλιοπροτάσεις. Και το άλλο το παλιόπαιδο, ο Cyrus, ασχολείται με παλιοποίηση. Είναι να μην ταιριάζατε;

 

Blogger Yannis H, 14/12/06 11:37 π.μ.



κωστή μ', τέτοιοι που 'μαστε, καλά να πάθουμε!

νικόλα, καλώς ήρθες! Δεν είναι απίστευτη φάτσα ο μπόμπιρας;;; Μου τον ξετρύπωσε ένας πολύ καλός φίλος. Συγχαρητήρια για το Φεστιβάλ, αλλά και
για το classicalmusic.gr, το οποίο είναι εξαιρετικό site.
Θα σε δούμε στο Goethe!

maika, κοριτσάρα μου, θα σου στείλω κι άλλα ωραία κομμάτια, τα οποία ήθελα να βάλω στο ποστ, αλλά θα βάρυνε πολύ τη σελίδα και έπρεπε να επιλέξω μόνο δύο.
Τώρα, συγγνώμη, δηλαδίς, αλλά αν εσύ λες ότι έχεις ψιλολασκαρισμένη βιδούλα, εγώ τι να πω;;;
:-ppp

 

Blogger Artanis, 14/12/06 11:42 π.μ.



Yannishshshshshshsh μου, παλιόφιλε, μαζί γράφαμε;
Μην βγάζεις την παλιοουρά σου απ' έξω, γιατί είσαι από τους πιο παλιομπλγκόφιλους εδώ μέσα και έχουμε ταιριάξει τα παλιοχνώτα μας εδώ και μερικούς παλιομήνες. Άντε!
:-D

 

Blogger Artanis, 14/12/06 11:45 π.μ.



Ο-Ε-Ο θα πάω σε μια δυο συναυλίες.

Η φωτό ά-παι-χτη!

 

Anonymous Ανώνυμος, 15/12/06 2:17 π.μ.



Ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη η παλαιά μουσική έχει ανακαλυφθεί εκ νέου εδώ και 20-30 χρόνια, ώστε πλέον μπορούμε να πιστεύουμε ότι ξέρουμε πως παιζόταν έν τη γεννέσει της, και κάθε παράμετρος απο την κατασκευή πιστών αντιγράφων των οργάνων, και τη αναδίφηση των θεωρητικών πηγών έως το ορθό, στυλιστικό τρόπο εκτέλεσης κλπ κλπ, πεδία της τέχνης κα τεχνικής στα οποία έχουν αφιερώσει τη ζωής τους πολυαριθμοι μουσικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές κλπ διευρύνεται, δυστυχώς στην Ελλάδα ακούμε -ας πάρω το πιο τετριμμένο- Vivaldi σε εκτέλεση Karajan, και Μεσσία με ταρακουνημένους αδαείς τενορίσκους.
Από στυλιστική παιδεία, υπό το μηδέν.
Αντε καιρός είναι να ακούσουμε τη μουσική αυτή ορθά και τσαγανάτα παιγμένη και στη Ελλάδα.
Αρτάνις, για πλύ καιρό η σελίδα των σχολίων σου με βασάνιζε -εμφανιζόταν ως άπειρο σεντόνι, χωρίς άκρη. Ο Π.με πληροφόρησε πως κάτι είχες πειράξει στο template...

 

Blogger Σελασφόρος, 15/12/06 4:12 π.μ.



Δηλαδή περιμένατε κάτι άλλο αγαπητέ Σελασφόρε; Εδώ "εκκρεμεί" η ...αναγνώριση των ελληνικών μουσικών οργάνων από το "επίσημο Κράτος", από το 1935 ...

 

Anonymous Ανώνυμος, 15/12/06 12:07 μ.μ.



Αγαπητέ Κώστα, έτσι και χειρότερα.
Μια και λέμε για ελληνικά μουσικά όργανα, το "ελληνικότατο" κλαρίνο μας προέκυψε τη δεκαετία του 1840, από τις μπάντες του Όθωνα...

 

Blogger Σελασφόρος, 15/12/06 12:45 μ.μ.



Ωραία πρόταση artanis, σε ευχαριστούμε!

 

Blogger aggelos-x-aggelos, 15/12/06 2:20 μ.μ.



jago, ο ε ο, κι εμείς, κι εμείς!

σελασφόρε, πρέπει να ξαναπειράξω το template, αλλά όλο το ξεχνάω...
Υπόσχομαι να το διορθώσω σύντομα.
Όσο για τα υπόλοιπα, το καλό είναι ότι σιγά σιγά οι παλιοσυναυλίες πληθαίνουν , το ίδιο και οι ηχογραφήσεις, οπότε υπάρχει φως στο τούνελ. Απλώς, το πλησιάζουμε με μικρές ταχύτητες.

κωστή, πιάσατε με τον σελασφόρο θέμα που πονάει...
Μία από τις μεγάλες πληγές στην μουσική.

aggelos, να πάρεις το κορίτσι σου να πάτε! Συνιστώ την αυριανή συναυλία στις 19:00. Θα σας αρέσει πολύ.

 

Blogger Artanis, 15/12/06 6:38 μ.μ.



τι όμορφη είδηση (αλλά μόλις την είδα και έχω κανονίσει... :(

 

Anonymous Ανώνυμος, 15/12/06 9:37 μ.μ.



@ Σελασφόρος

Έτσι είναι, όντως. Και είναι αρκετά δύσκολο να σκεφτούμε τα...δημοτικά χωρίς κλαρίνο. Το δυτικό κλαρινέτο, με τον διαφορετικό τρόπο παιξίματος, έγινε κλαρίνο τής ηπειρωτικής Ελλάδος με κορυφαίο αυτό τής Ηπείρου. 'Ισως υπερβάλλω, αλλά η καταγωγή βλέπεις ...

 

Anonymous Ανώνυμος, 16/12/06 3:24 μ.μ.



alexandra, μπορείς να πας και αύριο ή την Δευτέρα. Πάντως, οι μουσικοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ κάνουν συναυλίες όλο το χρόνο και μπορείς να τους ακούσεις κάποια άλλη στιγμή.

Κωστή, γιατί το βιολί που αντικατέστησε την λύρα; Το καλό είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα παραδοσιακά όργανα κερδίζουν έδαφος.
Σόρρυ που μπήκα εμβόλιμη στην συζήτησή σας...
:-)

 

Blogger Artanis, 16/12/06 4:04 μ.μ.



Χάσατε που δεν ήρθατε απόψε Σάββατο, ήταν ωραιότατη η συναυλία με τους Lyrae Cantus. Ευχαριστήθηκα μετά από πολύ καιρό συναυλία και ειδικά από ελληνικό(!) σύνολο.

 

Anonymous Ανώνυμος, 17/12/06 12:46 π.μ.